English

Press Office
Εταιρικά Νέα
Δελτία Τύπου
Άρθρα

Νέα  Εταιρικά ΝέαΕταιρικά Νέα
15/2/2018

Συνέντευξη Παναγιώτη Βασιλειάδη: Μονόδρομος η εξωστρέφεια για τις επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 15/2/2018


«Όνειρό μας για τα επόμενα χρόνια είναι να κάνουμε την Data Communication ένα δυνατό παίκτη στην παγκόσμια αγορά»
τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Βασιλειάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας η οποία συμπλήρωσε, το 2017, τριάντα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης, ο κόσμος βαδίζει ολοταχώς προς μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας να επιταχύνει τις εξελίξεις. Ήδη μία στις δέκα πωλήσεις λιανικής παγκοσμίως γίνεται online, ενώ το 71% των ευρωπαίων αγοράζει online από εμπόρους εκτός της χώρας του.

«Η δραστηριοποίηση στην παγκόσμια αγορά γίνεται πλέον μονόδρομος για κάθε επιχείρηση που θέλει να βλέπει στο μέλλον. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε δυναμικά, επενδύοντας σημαντικά σε Έρευνα και Ανάπτυξη και εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θα μπορούν να απευθύνονται και σε αγορές εκτός Ελλάδας. Η ανάπτυξη της νέας γενιάς των προϊόντων μας που λειτουργεί στο cloud έχει σχεδιαστεί με αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία» τονίζει ο κ. Βασιλειάδης.Παναγιώτης Βασιλειάδης,

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
της Data Communication

Αναφορικά με την εικόνα της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής, ο κ. Βασιλειάδης τονίζει ότι ο καταιγισμός των νέων νόμων, το συνεχώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό πλαίσιο, η ανεπαρκής χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, η εξοντωτική φορολόγηση και η σαφέστατη μείωση της ζήτησης δημιουργούν ένα περιβάλλον «τοξικό» για το επιχειρείν.

«Ωστόσο, η τεχνογνωσία, οι καινοτόμες πρακτικές, οι δυνατές συνεργασίες και η πολύχρονη εμπειρία των ελληνικών επιχειρήσεων Πληροφορικής αποτελούν ισχυρά εφόδια για μία δυναμική παρουσία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι ο κλάδος έχει απίστευτη δυναμική, μπορεί και, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να "βγει μπροστά", στην προσπάθεια εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές είναι απολύτως αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής, ειδικότερα» αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Βασιλειάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΕΡ. Η Data Communication συμπλήρωσε, το 2017, τριάντα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης. Τι έχει πετύχει η εταιρεία κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών και πόσο ικανοποιημένος αισθάνεστε από αυτή την πορεία;
ΑΠ. Πολύ ικανοποιημένος. Το 2017 υπήρξε, πραγματικά, μια σπουδαία χρονιά για μας. Γιορτάσαμε 30 χρόνια δυναμικής αναπτυξιακής πορείας. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι καινοτομίες και οι επιτυχίες μας είναι πολλές. Θα πάρει πολύ χρόνο να τις αναφέρω όλες. Ενδεικτικά θα αναφερθώ μόνο σε τρεις. Χαρακτηρίζουν και την πρωτοπόρα μέχρι τώρα πορεία αλλά και τη διττή μας ιδιότητα ως εταιρείας παραγωγής λογιστικού λογισμικού, καθώς και λογισμικού για μεγάλες επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Όσον αφορά το λογιστικό λογισμικό, με τα προγράμματά μας αλλάξαμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των λογιστικών γραφείων στη Ελλάδα. Το πετύχαμε αρκετές φορές. Κυρίως, όμως, με την ίδρυσή μας, το 1987, δημιουργώντας το πρώτο πρόγραμμα της ελληνικής αγοράς που υπολόγιζε και εκτύπωνε αυτόματα επάνω στα έντυπα του ΦΠΑ. Είμαστε η πρώτη εταιρεία που το σκέφτηκε, η πρώτη που το κατάφερε και για αρκετά χρόνια η μόνη! Και, στη συνέχεια, το 2017, στην επέτειο των 30 χρόνων μας, με μια νέα -παγκόσμια αυτή τη φορά- καινοτομία για τα λογιστικά γραφεία, το DC Scan4you. Πρόκειται για μια Cloud Yπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης που επιτυγχάνει αυτόματη αναγνώριση και καταχώρηση ψηφιοποιημένων παραστατικών, καταργώντας εντελώς την πληκτρολόγηση.
Όσον αφορά το λογισμικό για μεγάλες επιχειρήσεις, σημαντική επιτυχία μας, στα πλαίσια της συνεργασίας με τη Microsoft, υπήρξε η δημιουργία του InnovEra ERP, το 2007. Πρόκειται για μία λύση υλοποιημένη επάνω στην πλατφόρμα Microsoft Dynamics NAV, που συνδυάζει την κορυφαία λειτουργικότητα του Microsoft Dynamics με τη δική μας πολυετή εμπειρία στην ελληνική αγορά. Δεν πρόκειται για μια απλή ελληνοποιημένη έκδοση, αλλά για μια add-οn λύση που ενσωματώνει όλη τη λειτουργικότητα που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη λύση ήταν η 1η στην Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη και η 32η παγκοσμίως που έλαβε την ανώτατη πιστοποίηση «Certified for Microsoft Dynamics».

ΕΡ. Ποιο είναι το όραμά σας για την εταιρεία τα επόμενα χρόνια;
ΑΠ. Ο κόσμος μας βαδίζει ολοταχώς προς μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας να επιταχύνει τις εξελίξεις. Ήδη 1 στις 10 πωλήσεις λιανικής παγκοσμίως γίνεται online, ενώ το 71% των ευρωπαίων αγοράζει online από εμπόρους εκτός της χώρας του. Η δραστηριοποίηση στην παγκόσμια αγορά γίνεται πλέον μονόδρομος για κάθε επιχείρηση που θέλει να βλέπει στο μέλλον. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε δυναμικά, επενδύοντας σημαντικά σε Έρευνα και Ανάπτυξη και εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θα μπορούν να απευθύνονται και σε αγορές εκτός Ελλάδας. Η ανάπτυξη της νέας γενιάς των προϊόντων μας που λειτουργεί στο cloud έχει σχεδιαστεί με αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία. Όνειρό μας, λοιπόν, για τα επόμενα χρόνια είναι να κάνουμε την Data Communication ένα δυνατό παίκτη στην παγκόσμια αγορά.

ΕΡ. Η οικονομική κρίση επηρέασε τη δραστηριότητα της εταιρείας και σε ποιο βαθμό;
ΑΠ. Τον πρώτο καιρό επηρεαστήκαμε και εμείς, όπως όλοι. Βρήκαμε, όμως, γρήγορα το βηματισμό μας, αντιμετωπίζοντας την κρίση ως πρόκληση και κάνοντας τις σωστές κινήσεις. Καταφέραμε έτσι, όχι μόνο να μην περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας, αλλά και να αναπτυχθούμε δυναμικά, αποτελώντας πρότυπο επιχειρηματικής λειτουργίας για τα ελληνικά δεδομένα και προσφέροντας συνεχώς νέα, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που απαντούν στις ανάγκες των πελατών μας και στις απαιτήσεις της εποχής.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό από αυτήν την άποψη είναι το γεγονός ότι μέσα στην κρίση υπερδιπλασιάσαμε το ανθρώπινο δυναμικό μας. Από 60 άτομα το 2012 αγγίζουμε σήμερα τους 150+ εργαζομένους, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική μας πορεία. Είναι, επίσης, άξιο αναφοράς ότι μόνο το τελευταίο εννεάμηνο έχουμε προβεί σε προσλήψεις 40+ νέων στελεχών, στα οποία επενδύουμε σε εκπαίδευση και τεχνογνωσία.

ΕΡ. Τι επενδύσεις υλοποιεί η εταιρεία σε έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων;
ΑΠ. Επενδύουμε σημαντικά σε Research & Development, αναπτύσσοντας καθημερινά την τεχνογνωσία και την τεχνολογία μας. Η χρήση νέων τεχνολογιών και η δημιουργία τεχνολογικά εξελιγμένων προϊόντων και υπηρεσιών θέτει το στίγμα της Data Communication δυναμικά στην αγορά Πληροφορικής και θέτει τα θεμέλια για την μελλοντική επέκταση των εργασιών της και στο εξωτερικό.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υλοποίηση της λύσης DC Scan4you, της πρώτης μεγάλης επιτυχία μας στο χώρο του cloud computing, ένα χώρο στον οποίο έχουμε ήδη εισέλθει δυναμικά αναπτύσσοντας τη νέα γενιά εφαρμογών μας. Είναι άξιο αναφοράς ότι η συγκεκριμένη λύση επιλέχθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «Digital Opportunity Award», στον παγκόσμιο διαγωνισμό εταιρειών Πληροφορικής «2018 WITSA Global ICT Excellence Awards».
Η λύση DC Scan4you επιτυγχάνει την αυτόματη αναγνώριση των λογιστικών εγγραφών με ένα απλό σκανάρισμα και 100% ποσοστό επιτυχούς αναγνώρισης των ψηφιοποιημένων παραστατικών. Για την υλοποίησή της απαιτήθηκε σημαντική προσπάθεια ανάλυσης και ανάπτυξης κώδικα artificial intelligence, καθώς και παραμετροποίησης, προκειμένου να καλύπτονται οι ιδιαίτερες λειτουργικότητες που απαιτεί ο κλάδος των λογιστικών γραφείων στην ελληνική αγορά.

ΕΡ. Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και πως προβλέπετε να διαμορφώνεται στο άμεσο μέλλον;
ΑΠ. Οι καιροί είναι σαφέστατα δύσκολοι και οι απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις ιδιαίτερα σκληρές. Ο καταιγισμός των νέων νόμων, το συνεχώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό πλαίσιο, η ανεπαρκής χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, η εξοντωτική φορολόγηση και η σαφέστατη μείωση της ζήτησης δημιουργούν ένα περιβάλλον «τοξικό» για το επιχειρείν.
Ωστόσο, η τεχνογνωσία, οι καινοτόμες πρακτικές, οι δυνατές συνεργασίες και η πολύχρονη εμπειρία των ελληνικών επιχειρήσεων Πληροφορικής αποτελούν ισχυρά εφόδια για μία δυναμική παρουσία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι ο κλάδος έχει απίστευτη δυναμική, μπορεί και, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να «βγει μπροστά», στην προσπάθεια εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές είναι απολύτως αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής, ειδικότερα.

ΕΡ. Η Data Communication συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη με πολλαπλές διακρίσεις. Πώς επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος;
ΑΠ. Οι άνθρωποί μας είναι η ψυχή και η κινητήριος δύναμη της εταιρείας μας. Βασικός μας στόχος είναι να τους προσφέρουμε ένα φιλικό, αξιοκρατικό και δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον, που αποπνέει ασφάλεια και σιγουριά. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη συστηματική επένδυση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των στελεχών μας, οδηγεί σε υψηλό ποσοστό δέσμευσης των εργαζομένων, δέσμευση η οποία μας έχει οδηγήσει να διακριθούμε ως Best WorkPlace πέντε φορές στην Ελλάδα και μία στην Ευρώπη.

ΕΡ. Πώς διαμορφώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι η εικόνα μέχρι σήμερα και πως εκτιμάτε ότι θα κινηθούν στην εφετινή χρήση;
ΑΠ. Όπως προανέφερα παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η εταιρεία μας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, αποτελώντας πρότυπο επιχειρηματικής λειτουργίας για τα ελληνικά δεδομένα. Ειδικότερα, κατά τη χρήση 2016-2017, σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Για το τρέχον οικονομικό έτος, στοχεύουμε στην αύξηση των εσόδων μας κατά 25%, στόχο που εκτιμούμε ότι θα πετύχουμε, καθώς τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου (η οικονομική χρήση της εταιρείας ισχύει από 1.7.2017-30.6.2018) κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχουμε πετύχει να κρατήσουμε τους πελάτες μας και να ανανεώσουμε τα συμβόλαιά μας, χάρις στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρουμε και την ποιοτική ανωτερότητα των εφαρμογών μας.

ΕΡ. Εκτός από ηγέτιδα στην αγορά λογιστικών γραφείων, η ανάπτυξη της εταιρείας οφείλεται στην πολυετή συνεργασία της με την Microsoft. Θεωρείτε ότι η συνεργασία αυτή είναι καταλυτική για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας;
ΑΠ. Η συνεργασία με την Microsoft αποτέλεσε στρατηγική απόφαση, αφού οδήγησε στη δημιουργία του 2ου πυλώνα των δραστηριοτήτων μας, αυτόν του Corporate Solutions Division, που στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις με σύνθετες ανάγκες.
Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει με απόλυτη επιτυχία περισσότερα από 200 έργα Microsoft Dynamics NAV & CRM. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, εξασφαλίζουμε κορυφαία ποιότητα σε επίπεδο διαδικασιών και παραδοτέων, ακολουθώντας τη διεθνή μεθοδολογία υλοποίησης έργων της Microsoft, Sure Step.
Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχουμε αναπτύξει δύο καθετοποιημένες λύσεις, το Pharma CRM Accelerator, αποκλειστικά για τον κλάδο του φαρμάκου, και το Energy Dynamics Accelerator, για τους κλάδους της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Και οι δύο λύσεις ενσωματώνουν πλήθος καινοτόμων χαρακτηριστικών και εξειδικευμένη λειτουργικότητα, καλύπτουν σημαντικά κενά της αγοράς και χρησιμοποιούνται σήμερα από μεγάλους παίκτες της αγοράς, όπως ενδεικτικά, FREZYDERM, BAYER, Pharmathen, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, ΖΕΝΙΘ, ΗΡΩΝ.
Τέλος, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη διάκριση και των δυο παραπάνω λύσεων στους διαγωνισμούς ΒΙΤΕ Awards, ως εργαλείων καινοτομίας και παραγωγικότητας.
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα.
Print this page

 

powered & developed by PROFILE Business Solutions |   © Data Communication